Laktosintolerans eller mjölkproteinallergi?

Laktosintolerans och mjölkproteinallergi förvirras ibland då de båda är kopplade till mjölk men de är egentligen två helt olika diagnoser. Gemensamt för båda är att många mjölkprodukter måste uteslutas ur kosten för att må bättre.

Barn med matallergi

Matallergi eller födoämnesallergi är vanligare hos barn än hos vuxna men försvinner oftast med åren, vanligtvis före sju års ålder.

Nära hälften av matallergier utvecklas i vuxen ålder

Allergier associeras ofta med barn men ny forskning visar att nästan hälften av alla fall av matallergier utvecklas i vuxen ålder.

Var femte barn lider av matöverkänslighet

Då födoämnesöverkänslighet är vanligt barn skolbarn undviker föräldrar att återinföra vissa livsmedel till barnets kost efter en viss period.

Jordnötter skyddar små barn mot allergi

Enligt en ny studie i New England Journal of Medicine kan tidig exponering för jordnötter kan vara skyddande.

Glutenintolerans, allergi eller överkänslighet?

När det kommer till gluten är det många ord som lätt förvirras. Glutenintolerans är en autoimmun sjukdom som kräver att man utesluter gluten ur sin kost resten av livet. Men det är inte en allergi.

Allt om matallergi

Mjölk, ägg, fisk, skaldjur, nötter och jordgubbar är de vanligaste allergierna.

Behandla din matallergi

En matallergi går inte att bota, utan det bästa sättet att behandla dina allergier på är att inte äta de livsmedel du har allergier mot.

Förebygg med amning

Amningens betydelse för utveckling av allergi är inte bevisad. Däremot tycks amning skydda mot infektioner och skjuta upp en debut av astma.