Barn med matallergi

Matallergi eller födoämnesallergi är vanligare hos barn än hos vuxna men försvinner oftast med åren, vanligtvis före sju års ålder.

Barn som är allergisk mot kärnfrukt äter en persika.


De livsmedel som barn vanligtvis blir allergiskt mot är mjölk och ägg. Andra allergier kan vara till exempel nötallergi, vilket man oftast har kvar livet ut.

Symtom

Barn reagerar på många olika sätt om de är allergiska mot någon eller några livsmedel. De mest normala symtomen visar sig på huden och från magen och tarmen. En del barn kan även få andningssvårigheter på grund av besvär med luftrören.

Vid en allergisk reaktion är det vanligt att barnet:

  • Mår illa och kräks
  • Får ont i magen, diarré eller förstoppning
  • Råd rodnande utslag såsom nässelutslag eller eksem
  • Får klåda, irritation i munnen, svullnad på läpparna och i halsen

Om barnet råkar ut för en svår allergisk reaktion har flera allergiska symptom uppkommit samtidigt. Då får barnet svårt att andas och kan bli helt medvetslöst samt få ett blodtrycksfall.

Behandling

Tyvärr finns det inga andra tillvägagångssätt än att barnet får sluta äta den mat som hen är allergisk mot. Om barnet ändå får i sig mat som hen inte tål kan

Allergisk reaktion, nässelliknande utslag i ansiktet.

läkemedel behövas som skrivs ut av läkare.

Om man vet att barnet har svår allergi och därmed riskerar att få en svår allergisk reaktion av något livsmedel är det bra att ha en injektionsspruta med adrenalin nära till hands.

Sök vård om detta inträffar

Oavsett om man är närstående eller inte bör man ringa 112 och begära en ambulans om man misstänker att ett barn fått en svår allergisk reaktion då barnet behöver vård direkt.

Detta gäller även om man har mediciner hemma att ge barnet.

En god idé kan vara att ringa sjukvårdsrådgivningen eller kontakta en vårdcentral om barnet

  • Får allergiska reaktioner
  • Inte mår så bra trots att man har uteslutit mat som hen inte tål
  • Misstänks ha matallergi