Allt om pollenallergi

Pollenallergi är något som drabbar många människor varje år. Det är som allra värst i maj när björken slår ut.

Björk som står i blom fylld med pollen, jobbigt för de som är pollenallergiska.


Allergikalender – vilket pollen är du allergisk mot?

Genom att kartlägga när under året som du har allergiska pollenbesvär så kan du också ta reda på vad du är allergisk mot.

  • Al och hassel: Mars-Maj
  • Björk: Mars-Juni
  • Gräs: Under sommaren
  • Gråbo: Under sensommaren

Symptomen liknar förkylning

Vid pollen blir ögon, näsa och luftvägar påverkade och det kan vara svårt att skilja allergin mot att vara förkyld. Allergi ger dock ingen feber.

Vid en allergisk reaktion så blir dina ögon röda och kliar. Näsan kliar och du får snuva och nysningar.

Du blir trött, får huvudvärk, koncentrationssvårigheter och känner dig irriterad.

Spädbarn har inte pollenallergi

Ingen föds med en pollenallergi. Det är något som utvecklas, och tidigast vid 5-7 års ålder. Spädbarn kan alltså inte ha en pollenallergi.

Om båda föräldrar har pollenallergi så är risken större för att barnet så småningom kommer att drabbas.

Behandla pollenallergi på flera sätt

Det finns många sätt att behandla pollenallergi som med ögondroppar, nässpray, antihistaminer, kortison och även vaccination.

Behandla förebyggande

Vet du att du är allergisk? Börja ta antihistamin innan symtomen bryter ut, det vill säga när prognoserna säger att pollenblomningen är nära. Detta för att redan från början ha hämmat immunförsvaret.

Antihistamin

De allra flesta läkemedel mot allergier innehåller antihistamin och fungerar mycket bra mot besvär som irriterade ögon, nysningar, rinnsnuva och nästäppa.

Kortison

Om antihistamin inte fungerar kan du behöva trappa upp ett snäpp och få kortisontabletter.

Vaccination

När inget annat hjälper och du har svåra besvär med din pollenallergi ska du ta kontakt med din läkare. Då kan du få en remiss till en specialavdelning där ni tillsammans kan diskutera om vaccination är den bästa behandlingen för dig.

Vaccination är däremot ingen liten grej. Det krävs ungefär 50 stycken sprutor, flera gånger i veckan, under flera säsonger. Däremot känner sig många helt hjälpta och helt friska av en vaccinationsbehandling.

Egenvård utan medicin

 Stäng igen fönstret

Även fast det är skönt att kunna öppna fönstren är varm vårdag så ska du inte göra detta om du tänker på din pollenallergi. Kör inte heller bil med rutorna nere eller med AC:n på.

Akta dig för de som varit ute

Gosa inte med djur som varit ute i gräs och buskar. Inte ens tvätt som hängt ute ska du vara nära. Torka din tvätt inomhus.

Tvätta ditt hår

Innan du går och lägger dig kan det vara klokt att tvätta håret, där det under dagen kan ha fastnat pollen som du sedan ligger och andas in under natten.

Träning och allergi

Det är inte farligt att träna när du har allergiska symptom. Däremot kan det vara jobbigare och tyngre att träna.

Om du vill träna är det viktigt att du tränar tidigt på morgonen när daggen är kvar, när det regnar eller inomhus.

Behandling vid graviditet?

Om du är gravid kan du alltid behandla dig med lokala mediciner så som ögondroppar och nässpray. Även antihistamintabletter kan du ta när du är gravid.

Det du bör se upp med är kortison. Ta alltid kontakt med en läkare för kontroll vid behov av kortisontabletter. Vaccinering mot pollen kan inte göras vid graviditet.