Banbrytande upptäckt kan sätta stopp för allergi

Danska forskare har upptäckt en unik antikropp som kan förebygga ett brett spektrum av allergiska reaktioner. Den banbrytande upptäckten kan leda till helt nya behandlingar mot allergi och astma.


Forskare vid Århus universitet i Danmark har publicerat en banbrytande ny studie i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

Resultaten beskriver en unik antikropp som blockerar immunmekanismer bakom de allra flesta allergiska reaktioner. Antikroppen kan avaktivera den allergiska reaktionen innan den egentligen börjar och därmed förebygga att symptom uppkommer.

I labb testades blodceller från patienter med allergi mot björkpollen och insektsbett. Resultaten visar att antikroppen på 15 minuter kunde stoppa interaktioner mellan det allergiska ämnet och immunceller i blodprovet. Forskare bakom studien menar att samma bakomliggande mekanism gäller för alla andra allergier och astma vilket innebär att antikroppen kan ha bred effekt.

Upptäckten ska bana väg för helt nya allergibehandlingar. Dessutom ser det ut som om antikroppen kommer kunna göras till ett läkemedel patienten sväljer eller tar via inhalator istället för att ges via spruta.