Så skyddar du ditt hem mot kvalster

Trots att kvalsterallergi ibland felaktigt kallas dammallergi kan det ändå hjälpa att hålla dammet borta för att lindra allergiska besvär. Dessutom behöver du god ventilation i hemmet och du kan få hjälp av speciella kvalsterskydd.

Kvalsterallergi


Det är inte förmodligen inte möjligt att få bort alla kvalster ur hemmet eftersom de finns i så stor mängd när de väl har etablerat sig men det finns åtgärder som i alla fall håller mängden nere och kan lindra allergiska besvär.

Håll dammet borta

Kvalsterallergi blandas ibland ihop med dammallergi, vilket inte är en riktig allergi. Trots det är det till hjälp att se till att damm inte samlar sig för mycket. Kvalster och allergiframkallande ämnen från dem samlas nämligen där.

Hjälper det att vädra hemmet ofta?

Kvalster gillar varma temperaturer och hög luftfuktighet. Därför hittar man framförallt kvalster i sängen. Ett vanligt tips för att bli av med kvalster är att vädra hemmet ofta för att få in frisk, kall och torr luft. Förmodligen är detta dock inte tillräckligt för att ha någon effekt på kvalster i till exempel sängen, soffor eller mattor.

Däremot är det viktigt med god ventilation i hemmet. Det är den moderna isoleringen och dålig ventilation som sett till att kvalster fått större fäste i Sverige på senare år.

Undvik också att använda en luftfuktare i hemmet, speciellt i sovrummet eftersom det ger en trivsam miljö för kvalster.

Hur blir man av med kvalster i sängen?

Andra vanliga tips för kvalsterallergiker är att vädra sängkläder eller frysa sängkläder och textilier för att ta död på kvalster. Det är inte själva kvalster-djuret som orsakar allergi och även om de föredrar varma temperaturer kan de överleva stora skillnader i temperatur. De allergiframkallande ämnena från kvalster blir dessutom kvar i sängkläderna även om du fryser dem. Därför har dessa tips heller inte så stor effekt.

Det kan hjälpa att regelbundet tvätta sängkläder i minst 60 grader. Det ser även till att skölja ur djuren och deras avföring som innehåller allergiska ämnen.

Kvalsterskydd

Kvalsterskydd är speciella överdrag på madrasser, kuddar eller täcken gjorda i ett speciellt material som inte släpper igenom kvalster. Dels förhindrar de att kvalster kommer in i möblerna och om de redan finns där kan skydden se till att du inte kommer i kontakt med dem när du sover i sängen.

Var noga med att välja kvalsterskydd som har genomgått studier och har bevisad effekt för att lindra allergiska besvär eller hålla kvalster borta.