Nära hälften av matallergier utvecklas i vuxen ålder

Allergier associeras ofta med barn men ny forskning visar att nästan hälften av alla fall av matallergier utvecklas i vuxen ålder.


Ny forskning visar att nära hälften av alla fall av matallergi bland vuxna utvecklats i vuxen ålder. Resultat från den senaste studien på matallergier presenterades förra månaden vid det årliga American College of Allergy, Asthma and Immunology mötet i Boston, USA.

– Matallergier ses ofta som ett tillstånd som börjar i barndomen, så tanken att 45 procent av de vuxna med matallergier utvecklar dem i vuxenlivet är överraskande. Vi såg också att, liksom hos barn, förekomsten av matallergier hos vuxna ökar bland alla etniska grupper, säger Ruchi Gupta, som lett studien, i ett pressmeddelande.

Enligt studien är det vanligast att vuxna är allergisk mot skaldjur, en allergi som ökar me 44 procent de senaste tolv åren. Nötallergier är inte lika vanligt men har ökat desto kraftigare, med 260 procent sedan 2008.

– Eftersom många vuxna tror att matallergier främst drabbar barn så tänker de inte på att testa sig själva. Det är viktigt att besöka en allergiexpert för att testa sig och få en diagnos om du reagerar på en viss typ av mat eller misstänker matallergi, säger Christopher Warren, också forskare bakom studien.