Allt om matallergi

Matallergi, även kallat födoämnesallergi, innebär att du är känslig mot vissa livsmedel. Äter du det du inte tål kan det ge allvarliga allergiska reaktioner så som andningssvårigheter som i värsta fall kan vara livshotande.

En hög av mogna jordgubbar, ett bär som många blir allergiska mot.


Allergisk mot födoämnen

Vanligt hos barn – men det kan gå över

Matallergi, födoämnesallergi, är vanligare hos barn än hos vuxna. Oftast så försvinner detta med åren.

Men hos vissa så försvinner aldrig matallergin. En del kan även utveckla matallergi som vuxen även fast det inte är lika vanligt.

De vanligaste matallergierna

Det vanligaste är att du är allergisk mot något eller ett flertal livsmedel såsom mjölk, ägg, fisk, skaldjur, nötter, sojabönor, jordgubbar eller olika sädesslag.

Korsreaktioner

Är du allergisk mot exempelvis björkpollen kan du även ha allergier mot vissa livsmedel. Detta kallas för att du får korsreaktioner och uppstår för att vissa ämnen i det man är allergisk mot finns i livsmedlet.

Symptom

Symptomen för matallergi är olika beroende på hur allvarlig allergi du har.

Klåda och svullen i munnen

Vanligast är dock att du får svullna läppar och klåda runt och i munnen. Nästäppa och snuva är också vanliga symptom.

Du kan även få kräkningar, diarré, kliande utslag i form av nässelutslag, huvudvärk och trötthet.

Livshotande chock

Den mest allvarliga reaktion du kan få vid allergier är anafylaxi. Det yttrar sig med att du får andningssvårigheter och blodtrycksfall vilket leder till en kraftig allmänpåverkan. Det är dock sällsynt att en person drabbas av anafylaxi.

Förebygg med amning

För att förebygga matallergi är det viktigt att amma sitt barn.

Genom amningen förs antikroppar från mamman över till barnet, vilket gör att barnet lättare kan hantera infektioner.

Egenvård – undvik din allergen

Det låter enkelt att undvika att äta de livsmedel du är allergisk mot. Det är däremot inte så lätt alla gånger då det kan räcka med en liten bit för att bli allergisk.

Därför är det väldigt viktigt att hålla isär råvarorna om du ska laga mat till någon som är allergisk.

Ha alltid med dig medicin

Är du allergisk ska du se till att alltid ha med dig antihistamin och kortison.

Har läkaren dessutom skrivit ut adrenalinpenna ska den alltid vara med. Får du då en mer allvarlig reaktion ska du snabbt ta adrenalinet i mitten av låret och kontakta larmcentralen.

Behandla genom att lägga om din kost

En matallergi går inte att bota, utan det bästa sättet att behandla dina allergier på är att inte äta de livsmedel du har allergier mot.

Vill du få hjälp med att lägga upp din kost, kan du kontakta en dietist. Prata med din vårdcentral så hjälper de dig vidare.