Allt om allergisk reaktion

Allergier uppstår när ditt immunförsvar överreagerar på ett visst ämne som du utsätts för. Vanliga symptom för allergiska reaktioner kan vara klåda och irritation i ögonen, näsan, luftvägarna, mag- och tarmsystemet eller utslag på huden.


När du får en allergisk reaktion är det kroppens immunförsvar påverkas och sätts ur spel. Immunförsvaret har som uppgift att skydda kroppen från de mest vanliga bakterier och virus.

Men när du blir allergisk är det något i kroppens immunförsvar som reagerar onaturligt starkt på vissa ämnen.

Allergier visar sig inte första gången du exponeras för det du är allergisk mot. Man får alltså ingen reaktion.

Det är inte förrän andra gången du utsätts för ämnet som reaktionen uppstår. Kroppen har då efter första gången utvecklas antikroppar som fångar upp ämnena och utlöser en allergisk reaktion.

Symptom

Symptomen vid en allergisk reaktion kan vara att du får eksem, blir täppt i näsan, nyser, hostar eller i värsta fall kan du få svårt att andas.

Ögonen kan också få en reaktion vilket visar sig med klåda och rödhet.

På huden kan du förutom eksem, få nässelutslag som är som små knottror.

Korsreaktioner

Vid allergi kan det uppstå korsreaktioner som beror på att du kommer i kontakt med ett ämne som liknar det du är allergisk emot mycket. Exempel på en korsreaktion på allergi kan vara att om du är allergisk mot latex kan du även påverkas av frukter såsom avokado, banan eller kiwi.

Det räcker med andra ord att vissa ämnen i ett livsmedel liknar det du är allergisk emot och det uppstår en korsreaktion.

Egenvård

För att kunna leva med dina allergier är det viktigt att du lär sig hur du ska förhålla sig till dem. För att kunna minska besvären kan du tänka på att:

  • Inte äta sådan mat som du har allergier mot
  • Får du lätt kontaktallergi, undvik kläder som kan ge kontakteksem
  • Använd parfymfria tvätt- och sköljmedel som är skonsamma mot huden
  • Vid höga halter av pollen i luften bör du alltid ha allergimedicin med dig
  • Rök inte! – aningsvägarna blir förstörda av rökningen
Olika allergier

Det finns mycket som du kan vara allergisk mot. Men de vanligaste allergierna är pollenallergi, matallergi, pälsdjursallergi och insektsallergi.

Chock – en allvarlig allergisk reaktion

Har du en allvarlig allergi kan du hamna i ett chocktillstånd om du utsätts för allergenen, det allergiframkallande ämnet. Detta kallas även för att anafylaktisk chock och är ett tillstånd som kan vara livshotande.

Här kan du läsa mer om chocktillstånd, symptom och första hjälpen.