Forskning visar att tarmflorans välmående hos bebisar kan vara avgörande för huruvida de utvecklar mjölkallergi eller inte.
Laktosintolerans och mjölkproteinallergi förvirras ibland då de båda är kopplade till mjölk men de är egentligen två helt olika diagnoser. Gemensamt för båda är att många mjölkprodukter måste uteslutas ur kosten för att må bättre.
Matallergi eller födoämnesallergi är vanligare hos barn än hos vuxna men försvinner oftast med åren, vanligtvis före sju års ålder.
Allergier associeras ofta med barn men ny forskning visar att nästan hälften av alla fall av matallergier utvecklas i vuxen ålder.
Då födoämnesöverkänslighet är vanligt barn skolbarn undviker föräldrar att återinföra vissa livsmedel till barnets kost efter en viss period.
En antibiotikakur gör mer än att behandla en infektion. Den kan slå ut viktiga bakterier i tarmen som ökar risken för matallergier senare i livet påstår forskare i USA.
Enligt en ny studie i New England Journal of Medicine kan tidig exponering för jordnötter kan vara skyddande.
Jordnötsallergi ger typiska allergiska symptom som klåda och hudutslag men en allergisk reaktion kan också bli kraftig, till och med livshotande.
När det kommer till gluten är det många ord som lätt förvirras. Glutenintolerans är en autoimmun sjukdom som kräver att man utesluter gluten ur sin kost resten av livet. Men det är inte en allergi.
Fakta Var uppmärksam på vilka de olika symtomen är samt vilka livsmedel som kan utlösa reaktionerna vid matallergi.
Mjölk, ägg, fisk, skaldjur, nötter och jordgubbar är de vanligaste allergierna.
En matallergi går inte att bota, utan det bästa sättet att behandla dina allergier på är att inte äta de livsmedel du har allergier mot.
Amningens betydelse för utveckling av allergi är inte bevisad. Däremot tycks amning skydda mot infektioner och skjuta upp en debut av astma.