Olika allergier

De vanligaste allergierna är pälsdjursallergi, pollenallergi, matallergi och insektsallergi. Björkpollen drabbar allra flest svenskar, därefter pälsdjursallergi mot katt.


Pollenallergi

Pollenallergi drabbar tusentals människor varje år, allra värst under våren när allting börjar blomma. Det finns olika typer av pollen, och de slår ut vid olika tillfället. Björkpollen är den allergi som flest svenskar lider av.

Symptom

Är du allergisk mot pollen känner du av detta genom att det börjar klia i ögonen, och i vissa fall till och med i svalget och i öronen. Ögonen blir röda, du får snuva och du nyser. Huvudvärk, irritation och koncentrationssvårigheter är också vanliga.

Behandling

För att lindra symptomen kan du köpa antihistamin på ditt apotek. Finns även ögondroppar och nässpray som du kan använda för symtomlindring.Dessutom ska du försöka hålla fönster och dörrar stängda och vara ute så lite som möjligt under den värsta perioden.

Pälsdjursallergi

Pälsdjursallergi mot katt är den näst vanligaste allergin i Sverige, efter björkpollen.

Symptom

Utsätts du som pälsdjursallergiker för ett pälsdjur som du inte tål drabbas du av klåda, nysningar, kliande och rinnande näsor och ögon. I vissa fall kan pälsdjursallergi även leda till astma och andningssvårigheter. Om du kommer i kontakt med djuret kan du få nässelutslag.

Behandling

Det rekommenderas inte att du som pälsdjursallergiker bor tillsammans med det djur som du är allergisk emot. Däremot finns det lindring i form av antihistamin som du kan köpa på ett apotek. Detta om du ska vistas med djur under en kortare period.

Det finns även idag vaccinering som gör att du kan bli frisk från din pälsdjursallergi. Detta tar dock väldigt lång tid då du måste ta sprutor under flera år, men för vissa kan det vara värt det.

Matallergi

De vanligaste matallergierna är nötter, ägg, komjölk, jordgubbar, sädesslag (vete, råg, korn och havre), fisk, skaldjur och baljväxter (sojabönor och ärtor med mera).

Symptom

Symptomen för matallergi beror på hur allvarlig allergi du har. Dock är svullna läppar och klåda runt och i munnen vanliga. Nästäppa, snuva, kräkningar, diarré, kliande utslag, huvudvärk och trötthet är andra vanliga symptom.

Är du väldigt allergisk kan du hamna i chock vilket är livshotande.

Behandling

Om du misstänker att du lider av en matallergi ska du kontakta sjukvården för att få en utredning.

Det finns dock ingen behandling mot matallergi, utan du måste helt enkelt undvika den mat du är allergisk mot.

Om du är väldigt allergisk kan du behöva ha en adrenalinspruta hemma.

Insektsallergi

De som har en insektsallergi är allergiska mot det gift som getingar, humlor eller bin utsöndrar när de sticker dig.

Symptom

Får du som insektsallergisk ett stick så kan kroppen reagerar lokalt vilket innebär att det blir rött, svullet och kliar där du har blivit stucken.

Du kan också få en system- eller allmänreaktion vilket innebär att du får nässelutslag på huden, obehag i kroppen eller att du känner dig matt. Är du väldigt allergisk kan du hamna i chock vilket är livshotande.

Ett insektsstick kan också vara livshotande om du blir stucken i exempelvis halsen, om halsen då sedan skulle svullna upp.

Behandling

Blir du stucken ska du ta bort gadden med en pincett så fort som möjligt. Kontakta även sjukvården. Många som har en insektallergi har medicin hemma för eventuella stick.

Om du är väldigt allergisk kan du behöva ha en adrenalinspruta hemma.