Kvalsterallergi eller dammallergi?

Det finns inget som heter dammallergi men många allergiframkallande ämnen kan samlas i damm. Till exempel samlas döda kvalster och allergiska ämnen från kvalster i dammet runt om i hemmet.


Vad är damm?

Damm som samlas i hörn och vrår, under soffor och sängar, är en blandning av massor av olika material och partiklar. Till exempel papper, textilier, sot och smuts. I dammet hittar du också hår och hudrester från människor och eventuella husdjur. Där finns även pollenpartiklar, pälsdjursallergener och kvalster som kan ge allergiska besvär.

Kvalsterallergi eller dammallergi?

Kvalsterallergi kallas ibland (felaktigt) för dammallergi. Eftersom damm är en blandning av så många saker är det en alldeles för bred benämning för en allergi. Kvalsterallergi är en allergi mot vissa ämnen som kommer från de små spindeldjuren kvalster.

Flera ämnen i avföring från kvalster har visat sig allergiframkallande för människor. Kvalster lever framförallt i varma och fuktiga miljöer, i hemmet trivs de bäst i sängen eller andra tjocka textilier. När de dör samlas de, som så mycket annat, i dammet. Även avföringen och de allergiframkallande ämnena hamnar där. Det är därför damm har kopplats till allergi.

Allergiframkallande ämnen kan samlas i damm

Kvalsterallergi kan också lätt förvirras med andra allergier som pälsdjursallergi eller pollenallergi då dessa allergiframkallande ämnen också samlas i dammet. Symptom vid många allergier är dessutom liknande, till exempel rinnande näsa, nästäppa och kliande ögon.

Det som kan göra det lättare att identifiera kvalsterallergi är att symtom blir värre på natten eller på morgonen då man varit i nära kontakt med kvalster i sängen.