Test vid matallergi

Misstänker du att du eller ditt barn har en matallergi behöver du kontakta sjukvården. Där gör en specialist-sjuksköterska en utredning för att säkerställa matallergin. Testet sker i tre steg.


Utredning

Om du misstänker matallergi

Misstänker du att du eller ditt barn inte tål ett specifikt födoämne ska du vända dig till en vårdcentral för enklare tester. Där ställer husläkaren frågor om symptom och ärftlighet för allergiska sjukdomar. Detta för att utesluta andra orsaker till dina symptom.

Vid svårare besvär blir du remitterad till en allergimottagning. Där gör en specialist-sjuksköterska en utredning för detta.

Det finns ingen enkel testning för matallergi. För att ställa diagnos krävs ofta en ganska lång utredning som sker i tre steg. Detta om symptomen inte varit väldigt tydliga så som allergichock vid intag av nötter.

Så går utredningen till

Om du är säker på vilket födoämne du är allergisk mot så blir utredningen ganska enkel. Svårare är det när du inte vet vad som orsakar exempelvis dina smärtor i magen. Då tar utredningen längre tid.

Utredningen sker i tre steg:
  1. Först görs det en utredning på vad du äter, och vad du själv tror att det kan vara som du är känslig mot.
  2. Det födoämne ni misstänker att du är känslig mot ska du undvika att äta under en månads tid.
  3. Om dina symptom försvinner efter denna månad (steg 2) så får du börja äta det livsmedlet igen nu i steg 3. Om symptomen kommer tillbaka i samband med att du återintroducerar livsmedlet kan man konstatera vilket livsmedel det är och du måste från och med nu utesluta det ur din kost.

Dietisten hjälper dig med vad du kan äta istället för detta livsmedel och ger dig tips och råd på nya recept.