Symptom efter ett bi– eller getingstick

I Sverige har cirka en procent av befolkningen allergi mot getingstick, även kallad insektsallergi. Det är ganska ovanligt att få en svår allergisk reaktion av getingstick, men tillståndet kan i vissa fall vara livshotande.

Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 5 juli 2018
Geting som flyger mot en blomma.

I Sverige dör i genomsnitt två personer varje år efter att ha fått en så kallad anafylaktisk chock av ett bi– eller getingstick.

Så vet du om du är allergisk

Närbild på händer varav en har blivit svullen och irriterad på grund av getingstick.

En allergisk reaktion på grund av getingstick har uppstått på höger hand.

Första dygnet efter ett bi– eller getingstick kan svullnaden öka och smärtan kan stråla ut från stickstället. Själva sticker är vanligtvis ofarligt och om man inte mår dåligt i övrigt kan man vänta och se om svullnaden och smärtan går över.

Symtomen varierar beroende på var på kroppen man har blivit stucken. Stick på huvud och hals brukar ge de allvarligaste reaktionerna.

En allergisk reaktion kan börja som klåda och nässelutslag på andra ställen än där man blivit stucken. Stickningar i mun och svullnar runt ögon och mun kan även uppstå.

Om kräkningar, illamående, blodtrycksfall och andningssvårigheter uppstår innebär det att situationen är akut och kräver omedelbar behandling med adrenalin.