Allt om pälsdjursallergi
Pälsdjursallergi är vad det kallas det när en person utvecklat känslighet mot ämnen som pälsdjur avger. Det är vanligt att pälsdjursallergi framträder redan i ung ålder, många får problemen redan som barn eller tonåringar.
Pälsdjursallergi – näst vanligaste allergin
Pälsdjursallergi är när du är överkänslig mot ämnen som pälsdjur avger och som virvlar omkring i luften i din närhet.
Det ämne som utlöser pälsdjursallergi kallas för allergen som för många är helt ofarligt, men inte för den som lider av pälsdjursallergi.
Kan vara ärftligt
Det kan i en del fall vara så att pälsdjursallergi är ärftligt, även om så inte alltid är fallet.
Katt är vanligast vid pälsdjursallergi
Pälsdjursallergi kan utvecklas mot vilket pälsdjur som helst och pälsdjursallergi mot katt är den näst vanligaste allergin, efter björkpollen.
Symptom – klåda och rinnsnuva
Pälsdjursallergi medför en del besvärande symptom hos den som är drabbad, då olika ämnen aktiverar histamin i kroppen vilket gör att man bland annat får rinnsnuva.
Andra symptom på pälsdjursallergi kan vara klåda, nysningar, rinnande och kliande ögon och näsor.
Astma
Pälsdjursallergi kan även ge astma. Astma kan göra att du får svårare att andas, får hostningar och pipningar i bröstet.
Nässelutlslag
Hos vissa personer kan även pälsdjursallergi utlösa nässelutslag om du kommer i direktkontakt med djuret.
Pälsdjur för att förebygga eller inte?
Det rekommenderas att personer med stark ärftlighet för pälsdjursallergi eller personer som redan utvecklat pälsdjursallergi inte ska ha pälsdjur hemma.
Däremot har det även kommit studier på att pälsdjursallergi kan hämmas om du redan från ett tidigt stadium i livet är ofta är i närheten av pälsdjur. Dock är dessa studier ännu inte helt tillförlitliga.
Behandla – antihistamin och kortison
Har du lindriga besvär hjälper oftast antihistamin i tablettform eller ögondroppar som du kan köpa receptfritt på ett apotek. Har du problem med att du blir täppt i näsan kan nässpray med kortison hjälpa.
Vaccinering
Vid allvarligare allergier kan du behöva en allergivaccinering. Behandlingen pågår i sju veckor och du får då en spruta i veckan. Därefter får du färre och färre sprutor upp till var åttonde vecka.