Pollenallergi ökar hos vuxna svenskar

Idag lider var fjärde vuxen svensk av pollenallergi enligt en studie från Sahlgrenska akademin. En ökning som skiljer sig från pälsdjursallergi där drabbade svenskar varken ökat eller minskat de senaste 10 åren.


Allergiska sjukdomar har ständigt ökat sedan mitten av 1900-talet. På Sahlgrenska akademin har de fått fram säkerställd statistik som säger att allergiska reaktioner mot gräs– och björkpollen ökade från 26 procent till 39 procent bland vuxna mellan 1992 och 2012.

Forskarna anser att detta beror på att pollennivåerna också ökat under årens gång. Pollenallergi som är starkt förknippad med pollensensibilisering ökade från 22 procent till 31 procent i Sverige mellan 1990-2008. Medan förekomsten av astma, som starkare händer ihop med pälsdjursallergi inte förändrats någonting under samma period.

pollen-allergi-wp

Då medelsommartemperaturen har ökat med 1,5 grader sedan 1970-talet, kan det vara en tydlig förklaring till ökningen av pollenallergi hos vuxna, enligt forskare från Sahlgrenska.

Studien baseras på allergitester med pricktest och blodprov på 800 deltagare mellan åldrarna 16 och 60 år i Västra Götaland.