Pollen ökar känslighet för coronavirus

Den pågående coronapandemin har hittills smittat över 350 000 människor och skördat 15 321 liv världen över. Enligt en internationell studie ledd av universitetet i München finns det en risk att den kommande pollensäsongen kan öka risken för coronasmitta och ge allvarliga sjukdomssymtom för covid-19.
– Det gäller inte bara allergiker utan alla människor. Man ska försöka hålla reda på hur höga pollenhalterna är, säger Åslög Dahl, forskare vid Göteborgs universitet.

3D bild av coronavirus

Pollen ökar risken för coronasmitta.


Stigande nivåer av pollen gör att våra luftvägar blir känsligare för virus. Pollen som sätter sig på slemhinnorna påverkar dess förmåga att försvara kroppen mot virus.

– Antingen känner slemhinnan inte igen att det är ett virus, och startar inte något försvar över huvud taget. Eller kommer försvarsmekanismerna inte i gång med samma kraft som de gör annars, säger Åslög Dahl, medförfattare till studien och forskare vid Göteborgs universitet.

Ökad risk för coronasmitta

Den aktuella studien gjordes innan utbrottet av nya coronaviruset och covid-19, och handlar således om andra virus.

– Men eftersom det handlar om virusförsvaret över huvud taget, så finns det anledning att vara extra försiktig nu när det finns coronasmitta i samhället.

Eftersom kroppens försvar mot virus försvagas av pollen, ökar också risken att bli infekterad med coronaviruset och utveckla svåra symtom.

Träna inomhus

För att minimera risken att utsättas för höga pollenhalter uppmanar Åslög att man följer pollenprognosen och rekommenderar alla att träna inomhus.

– Det gäller inte bara allergiker utan alla människor. Man ska försöka hålla reda på hur höga pollenhalterna är. Man ska låta bli att träna de dagarna utomhusträning eller anstränga sig för då blir man mottagligare för pollen.