Korsreaktioner
Korsreaktioner kan uppstå om du kommer i kontakt med ett ämne som liknar det du redan är allergisk emot. Exempel på korsreaktion på allergi kan vara att du är allergisk mot latex, men även påverkas av frukter som avokado, banan eller kiwi.
Symptom på korsallergi visas ofta som klåda i gommen men också genom att du blir svullen i munnen och svalget. Ibland svullnar även läpparna samtidigt som det sticker och kliar i dem.
Den vanligaste korsallergin förekommer vid björkpollenallergi. Men det finns även korsallergi för gråbopollen och gräspollen.
Tillagad mat kan vara ett undantag
De allergener i födoämnen som korsreagerar på björkpollen förstörs vanligtvis vid värme då de är värmelabila och förändras vid upphettning.
Det går alltså att äta den mat man egentligen är allergisk mot om den är tillagad, med undantag för nötter. Det hjälper dessvärre inte att tillaga maten vid allergi mot gråbo– och gräspollen, då dessa födoämnen inte är uppbyggda med allergen som är värmelabila.
Tre olika korsallergier
Björkpollen:
Nötter som hasselnötter, paranöt, valnöt, cashewnöt, mandel.
Äpple, päron, kiwi
Stenfrukter som persika, körsbär, plommon, nektarin.
Rotfrukter som potatis, morötter, selleri, jordgubbar.
Gråbopollen:
Selleri
Morot
Persilja, örtkryddor
Paprika
Solrosfrö, muskotnöt
Fänkål
Banan
Melon
Gräspollen:
Lök
Tomat
Ärtor
Bönor
Jordnötter
För de som är allvarligt känsliga allergiker är det viktigt att vara medveten om vad olika matprodukter och maträtter innehåller. Framförallt färdiglagad mat där dolda allergener förekommer.
Förekomsten är störst att produkter produceras där rester från jordnötter, mjölk, ägg, skaldjur och fisk finns.