Behandling vid pollenallergi

Det finns många sätt att behandla pollenallergi som med ögondroppar, nässpray, antihistaminer, kortison och även vaccination.

Pollenallergisk som tar hjälp av ögondroppar.


Behandla förebyggande

Vet du att du är allergisk? Börja ta antihistamin innan symtomen bryter ut, det vill säga när prognoserna säger att pollenblomningen är nära. Detta för att redan från början ha hämmat immunförsvaret.

Antihistamin

De allra flesta läkemedel mot allergier innehåller antihistamin och fungerar mycket bra mot besvär som irriterade ögon, nysningar, rinnsnuva och nästäppa.

Kortison

Om antihistamin inte fungerar kan du behöva trappa upp ett snäpp och få kortisontabletter.

Vaccination

När inget annat hjälper och du har svåra besvär med din pollenallergi ska du ta kontakt med din läkare. Då kan du få en remiss till en specialavdelning där ni tillsammans kan diskutera om vaccination är den bästa behandlingen för dig.

Vaccination är däremot ingen liten grej. Det krävs ungefär 50 stycken sprutor, flera gånger i veckan, under flera säsonger. Däremot känner sig många helt hjälpta och helt friska av en vaccinationsbehandling.

Behandling vid graviditet?

Om du är gravid kan du alltid behandla dig med lokala mediciner så som ögondroppar och nässpray. Även antihistamintabletter kan du ta när du är gravid.

Det du bör se upp med är kortison. Ta alltid kontakt med en läkare för kontroll vid behov av kortisontabletter. Vaccinering mot pollen kan inte göras vid graviditet.