Allt om kvalster och kvalsterallergi

Kvalster är små spindeldjur som kan finnas i stora mängder i hemmet. De lever framförallt i sängmadrasser eller andra tjocka textilier. När de dör samlas de i dammet runt om i hemmet. Kvalsterallergi är en allergi mot ämnen som kvalster utsöndrar men kallas ibland felaktigt för dammallergi.

Kvalsterallergi


Vad är kvalster?

Kvalster

Kvalster är så små att de inte går att se med blotta ögat.

Kvalster är små spindeldjur, mindre än en millimeter i storlek och går inte att se med blotta ögat. De små djuren lever framförallt på hudflagor som människor (och husdjur) hela tiden fäller.

Kvalster trivs i varm och fuktig miljö, gärna där det är mörkt. Kvalster har ökat i Sverige och finns numera i kallare delar av norra Sverige eftersom isolering av hus och byggnader förbättrats. Det finns massor av olika kvalsterarter, den typ man hittar i hemmet är framförallt husdammskvalster.

Husdammskvalster: Hittar man oftast i sängen där det är varmt och skönt för dem. De finns även i tjocka textilier som mattor eller möbler som soffor med tjock stoppning.

Förrådskvalster: Vanligare i ladugårdar och kan ge allergiska besvär för personer som arbetar inom lantbruk.

Rovkvalster: Utnyttjas i till exempel växthus för att bekämpa andra skadedjur och kan ge allergiska besvär för personer som arbetar i växthusmiljö.

Kvalster har en livslängd på några månader och när de dör samlas de, som mycket annat, i dammet i våra hem. Men de är inte där de lever eller förökar sig.

Vad är kvalsterallergi?

Det allergiframkallande ämnet från kvalster finns i insektens kropp (även när den är död) och deras avföring. Flera proteiner (enzymer) i avföringen från vanliga husdammskvalster har visat sig vara allergiframkallande för människor. Avföringen finns där kvalster lever men samlas även med i dammet när kvalster har dött.

Eftersom kvalster också kan leva på hudflagor från husdjur och kan upphittas på husdjur kan kvalsterallergi ibland förvirras med pälsdjursallergi som är mycket vanligare i Sverige. Därför är det viktigt att göra en utredning för att ta reda på vilket ämne som du faktiskt är allergisk mot.

Kvalsterallergi kan också trigga astma vid allvarliga reaktioner. Det kan då också vara svårt att veta, utan en utredning, vad som orsakat astma.

Symptom vid kvalsterallergi

Kvalsterallergi ger typiska allergiska besvär som:
  • Rinnande näsa
  • Kliande ögon
  • Nysningar
  • Nästäppa
  • Astma
  • Hudutslag

Det som kan göra kvalsterallergi unikt och lättare att känna igen är att symtom blir värre på natten eller på morgonen då man varit i nära kontakt med kvalster i sängen.

Utredning

Vid misstanke om kvalsterallergi kan flera test göras. Framförallt ett pricktest eller en antikroppsanalys på blodprov kan ge en bild av vilket ämne du är allergisk mot. Vid ett pricktest förs en liten mängd allergiframkallande ämne in under huden på insidan av armen. Efter 15 minuter kan man se en röd svullnad på huden om du är allergisk.

Det går även att göra dammanalyser för att ta reda på om det finns mycket kvalster i ditt hem. Det är vanligare att man gör dammanalyser i delar av Sverige där kvalster inte är så vanligt. Du får speciella dammsugarpåsar att använda i din egen dammsugare som sedan skickas in till labb och undersöks för kvalster.

Behandling vid kvalsterallergi

Det finns receptfria läkemedel mot kvalsterallergi som kan lindra symtom, till exempel ögondroppar, nässpray och antihistaminer (tabletter mot allergiska besvär). Du kan även få starkare mediciner mot astma utskrivet av en läkare.

Vid allvarligare allergi kan man överväga allergivaccination. Då ges sprutor med ökande mängd av det allergiframkallande ämnet över en längre period för att träna immunförsvaret att inte reagera så starkt och ge allergiska symtom när man stöter på det ämnet i vardagen.

Läs mer om hur du håller kvalster borta med olika förebyggande metoder i hemmet.