Korsreaktioner

Korsreaktioner kan uppstå om du kommer i kontakt med ett ämne som liknar det du redan är allergisk emot. Exempel på korsreaktion på allergi kan vara att du är allergisk mot latex, men även påverkas av frukter som avokado, banan eller kiwi.

Om man är allergisk mot björkpollen är det vanligt att även bli allergisk mot stenfrukt, främst äpple och päron.

Den vanligaste korsallergin förekommer vid björkpollenallergi. Men det finns även korsallergi för gråbopollen och gräspollen.


Symptom på korsallergi visas ofta som klåda i gommen men också genom att du blir svullen i munnen och svalget. Ibland svullnar även läpparna samtidigt som det sticker och kliar i dem.

Den vanligaste korsallergin förekommer vid björkpollenallergi. Men det finns även korsallergi för gråbopollen och gräspollen.

Tillagad mat kan vara ett undantag

De allergener i födoämnen som korsreagerar på björkpollen förstörs vanligtvis vid värme då de är värmelabila och förändras vid upphettning.

Det går alltså att äta den mat man egentligen är allergisk mot om den är tillagad, med undantag för nötter. Det hjälper dessvärre inte att tillaga maten vid allergi mot gråbo– och gräspollen, då dessa födoämnen inte är uppbyggda med allergen som är värmelabila.

Tre olika korsallergier

Många svenskar lider av allergi mot björkpollen, vilket även kan utvecklas till en korsreaktion.Björkpollen:

Nötter som hasselnötter, paranöt, valnöt, cashewnöt, mandel.

Äpple, päron, kiwi

Stenfrukter som persika, körsbär, plommon, nektarin.

Rotfrukter som potatis, morötter, selleri, jordgubbar.

Många svenskar lider av allergi mot gråbopollen, vilket även kan utvecklas till en korsreaktion.

Gråbopollen:

Selleri

Morot

Persilja, örtkryddor

Paprika

Solrosfrö, muskotnöt

Fänkål

Banan

Melon

Många svenskar lider av allergi mot gräsopollen, vilket även kan utvecklas till en korsreaktion.

Gräspollen:

Lök

Tomat

Ärtor

Bönor

Jordnötter

 

För de som är allvarligt känsliga allergiker är det viktigt att vara medveten om vad olika matprodukter och maträtter innehåller. Framförallt färdiglagad mat där dolda allergener förekommer.

Förekomsten är störst att produkter produceras där rester från jordnötter, mjölk, ägg, skaldjur och fisk finns.